Σάββατο 20 Οκτωβρίου 2007

Βαριά φιλοσοφία - κι όποιος κατάλαβε κατάλαβε


Το μόνο βέβαιο στη ζωή μας είναι ότι ατενίζουμε το μέλλον με αβεβαιότητα. Το πιο σταθερό χαρακτηριστικό του σύμπαντος, είναι η αστάθεια του. Εξελισσόμαστε ή εκφυλιζόμαστε; Ο χρόνος μας φθείρει ή μας οδηγεί στην αφθαρσία; Η τελειότητα της ζωής ή η ατέλεια της καταστροφής μας κράτησε ζωντανούς ανά τους αιώνες; Ποιο είναι σημαντικότερο, το τέλειο ή το ατελές; Το ένα χρειάζεται το άλλο για να αποδείξει την ύπαρξη του. Μήπως το ατελές απλά δεν ολοκληρώθηκε ή δημιουργήθηκε εξ αρχής ατελές με τρόπο τέλειο; Φιλοσοφώντας πλησιάζεις στο νόημα της ζωής ή απομακρύνεσαι ακόμη περισσότερο; Τι είναι δυσκολότερο να αγγίξεις, την κορυφή του Έβερεστ ή την ψυχή ενός ανθρώπου; Να φωνάζεις βρίζοντας σε ένα καβγά ή να μένεις σιωπηλώς σε ένα χωρισμό, κρατώντας τόσα εκατομμύρια λέξεις βαθιά μέσα σου. Να είσαι ικανός για το καλό ή ανίκανος για το κακό. Γιατί ψάχνεις το τέλειο; Ζεις σε μια ατελώς στρογγυλή σφαίρα με ελλειπτική τροχιά.

7 σχόλια:

Από Μηχανής Θεός είπε...

Μια εντονη καταιγιδα σε μια αλλοκοτη ημερα, μια βραδινη εξοδος που θα γινει καθυστερημενα και οι σκεψεις του φιλου κειμενογραφου. Δεν σου κρυβω οτι χρειαστηκε να τις διαβασω 2 φορες... Ενα μικρο αλλα τοσο περιεκτικο κειμενο. Δεν νομιζω οτι μπορω να σχολιασω. Ισως και να μη χρεαζεται. Μ'αρεσει να βλεπω αλλα χειλη να εκφραζουν σκεψεις, φοβιες και ανησυχιες μου.
Θα κλεισω με 2 εννοιες:
ΣΟΦΙΑ ΠΝΕΥΜΑΤΟΣ - ΕΜΠΕΙΡΙΑ. Ισως κολλανε.. και οπως αψογα αναφερεις: οποιος καταλαβε καταλαβε

kos7 είπε...

πολύ καλό κείμενο με ερωτήματα που οι απαντήσεις σε ορισμένα από αυτά καταδεικνύουν και την κοσμοθεωρία του καθενός.προτιμώ τη σιωπή........

keimenografos είπε...

παιδια σας ευχαριστώ πολύ. Είναι μεγάλη η ικανοποίηση της επικοινωνίας. Πολλές φορές οι άνθρωποι που σε κατανοούν βρίσκονται αρκετά μακρυά ενώ ο περίγυρος σου πάσχει απο ακατάσχετη μ...κια.

keimenografos είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Λακων είπε...

Λοιπόν ενδεχομένως να φταίει η εποχή αλλά και εγώ το έριξα στη βαριά φιλοσοφική στο blog.

Κορκόδειλας είπε...

δύσκολη η καλογερική...

καλημέρα

Ανώνυμος είπε...

Η ουσία είναι μία και ο μπακλαβάς γωνία!!!

Ψηφιακέ αλλά και πραγματικέ μου φίλε Κειμενογράφε, με μεγάλη μου χαρά σου γράφω το πρώτο σχόλιο στο blog σου.

Θα αναφέρω μια φράση του Αρχιεπισκόπου Αλβανίας που λέει ότι: "Σήμερα ζούμε στην εποχή της τεχνολογίας όπου η γνώση έχει έρθει τόσο κοντά στον άνθρωπο όσο ποτέ άλλοτε. Αρκεί ένα πάτημα ενός κουμπιού και χιλιάδες πληροφορίες ξεχύνονται μπροστά μας. Όμως μέσα στην ατελείωτη προσφορά γνώσης έχουμε χάσει την σοφία. Την σοφία του να ξεχωρίζεις το καλό από το κακό κ.ο.κ.".

Πιστεύω ότι αποτελείς εξαίρεση στον κλάδο σου, αλλά από την άλλη είσαι τυχερός γιατί μέσα σε ένα τέτοιο περιβάλλον έχεις υπερβολικά πολύ χρόνο για να σκέφτεσαι όλα αυτά τα ωραία που γράφεις.

Από την άλλη η αναζήτηση του νοήματος του νοήματος (ναι σωστά το έγραψα "το νόημα του νοήματος") είναι δύσκολη και ζόρικη δουλειά. Απαιτείται νους υγιής, καρδιά ανοιχτή και γερή ψυχή.
Τώρα όσον αφορά την εξέλιξη "Τα πάντα ρει". Τίποτα δεν είναι στάσιμο. Όλα εξελίσσονται, άλλα προς το καλό και άλλα προς το κακό. Το κακό υπερτερεί αλλά αυτό είναι που στο τέλος φέρνει πάντα την ισορροπία (π.χ. Ιούδας, Darth Vader και πολλοί άλλοι στην ιστορία του ανθρώπου).

Τι πρέπει να κάνει όμως ο καθένας από εμάς; Τίποτα δύσκολο και ακατόρθωτο. Απλά να σκέφτεται. Η σκέψη είναι το μόνο πράγμα που έμεινε πλέον στον ανθρώπινο πολιτισμό που είναι δωρεάν. Όλα τα άλλα κοστίζουν (και μπορώ να το αποδείξω...). Γι' αυτό σκεφτείτε, μείνετε λίγο μόνοι σας, μακριά από την ατέλειωτη παιχνιδομηχανή που πάει να γίνει ο πλανήτης (playstation, κινητά, tv) και αντιδράστε σε όλα εκείνα που σας φαίνονται παράλογα και άδικα.

Φίλε μου Κειμενογράφε συνέχισε να γράφεις ωραία κείμενα και να ξέρεις είμαι εδώ δίπλα στο διπλανό blog.